Frisk ett helt år – jag fortsätter med Wim Hofs andningsövningar

Träning och andningsövningar håller oss friska tror jag.
Träning och andningsövningar håller oss friska tror jag.

Jag har i skrivande stund varit frisk i ett år. Det är inget personbästa, men en klar förbättring jämfört med de tre sjukdomar jag hade under de första fyra månaderna 2019. Då krassligheten jag kände i april ifjol var en fortsättning på influensan månaden innan är det egentligen över ett år utan ny sjukdom.

Inte en enda förkylning eller influensa. Det närmaste en sjukdom jag kommer är en kväll i Spanien i februari då det kändes som om jag fick lindrig feber i ett par timmar, men det gick över snabbt. Jag kände bara något stelt konstigt i magen de efterföljande dagarna. I övrigt allt normalt och fullt frisk.

Då detta är det värsta på ett helt år kan du lita på att jag kommer att fortsätta med det som jag tror har förbättrat mitt immunförsvar. Med betoning på tror. Här är tre knep för att hålla sig frisk (med reservation för att jag är utanför min expertis här):

Andningsmetoder

Från sommaren 2019 har jag kört Wim Hofs andningsteknik varje dag. Minst två så kallade ronder i följd, gärna mer om jag känt något i halsen. Då brukar det försvinna, liksom spänningar i kroppen och hjärnan blir utvilad igen. Syresättningen vilar upp skallen och får mig att slappna av i en märklig kombination. Det är min upplevelse.

Att mitt immunförsvar verkligen blir bättre har jag inte direkt vetenskapligt bevisat, men jag mår bra av Wim Hofs andningsövningar och jag kommer att fortsätta. Det är som meditation för mig. Det här är den största förändringen jag gjort sen sjukdomsperioden i början av 2019 och den som känns mest avgörande. Nu kan jag antagligen bli sjuk ändå vilken dag som helst om jag har otur och någon nyser mig i ansiktet eller nåt. Det finns inga garantier för friskhet, antar jag.

Det verkar vara få som systematiskt följer mitt råd av de i min närhet som jag pratat med om Wim Hofs andningsövningar. Är jag verkligen ensam om att göra dem varje dag?

Jag har definitivt inte fullt ut anammat det där med att duscha i iskallt vatten dagligen, men lite kallt vatten en stund i duschen de flesta dagar för blodcirkulation och immunförsvar(?) tvingar jag mig till. Det är rena andningsövningen det också, då djupa andetag och att blåsa ut luft hårt gör att det kalla vattnet känns mindre kallt.

Träning och sömn

Som du vet tränar jag regelbundet och sover alltid ut om morgnarna om jag kan. Att träna både styrka och kondition är hälsosamt på många olika vis och för immunförsvaret är sömn viktigt. Det där med att ställa alarmet och gå upp tidigt om morgnarna för att få ett försprång mot andra i karriären är inget för mig. Grant Cardone har haft en rant om att man måste ”beat the sun”. Det morgonpigga gör på morgonen gör jag på kvällen, så jag ligger före ändå. 🙂

Vitaminer

Lika bra som jag är på att dricka grönt te och liknande, lika dålig är jag på att äta grönsaker. Under året har jag därför börjat komplettera med c-vitamin i brustablettform och under våren 2020 även d-vitamin i pillerform. En vanlig dag tar jag inget av detta, men känner jag något i halsen är det lika bra att komplettera frukt- och bärätandet med mer vitaminer, tänker jag. Har fått för mig att det ska vara bra för immunförsvaret, men vad vet jag om näringslära.

Motsvarande när det gäller till exempel Lovisebergs juices med rödbeta och spenat. Det är mest äppeljuice och de är inte direkt billiga, men jag dricker hellre än jag äter grönsaker så om alternativet är inget alls så kanske en liten flaska i veckan gör någon nytta för hälsan. Att äta råvarorna är förstås mycket bättre och lite spenat har jag börjat tvinga i mig enstaka gånger.

10 reaktioner till “Frisk ett helt år – jag fortsätter med Wim Hofs andningsövningar”

  1. Hej Marcus

    C-vitamin är vattenlöslig så att ta dem i brustablettform gör att du lättare bara passerar dem genom kroppen och kissar ut dem. Ta dem hellre i pillerform som är gjorda att ge ifrån sig dem över tid så får du bättre effekt på pengarna du betalar för dem och för din kropp.

  2. Jag har också svårt för att äta grönsaker därför dricker jag dem. En av mina bättre investeringar i köket är en bra mixer! Varje morgon gör jag en smoothie av t ex fet yoggi, grönsaker, spenat, ingefära, bär eller någon frukt. Går att variera i oändlighet!
    Tror också på att andingsövningarna gör gott.
    Tack för en bra blogg, Daniel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)