Mina olika inkomstkällor och FIRE-rörelsen

Det är en stor fördel att ha olika inkomstkällor och då gärna via både aktiva och passiva inkomster. Det sprider riskerna och möjligheterna, för över tid förändras förutsättningarna för intjäning.

Särskilt om du vill gå ned i arbetstid eller bli ekonomiskt fri behöver du mer indirekta eller passiva inkomster jämfört med en traditionell anställning. Många i FIRE-rörelsen har därför en eller flera sidoinkomster som alternativ till den huvudsakliga inkomstkällan.

Olika inkomstkällor och info om FIRE-rörelsen.

FIRE-rörelsen

Många inom FIRE-rörelsen har eller hade både vanliga arbetsinkomster och aktieutdelningar. FIRE står för Financially Independent Retired Early. Eller så betyder det Financial Independence, Retire Early. Vilket som.

FIRE-rörelsen i Sverige fick under 2010-talet ett stort uppsving och allt fler vill uppnå livskvalitet genom friare liv, flexiblare arbetstider, arbeta mindre, ha tid att umgås med nära och kära mera. För att nå FIRE bör du klara av fyraprocentsregeln.

Vägen dit kantas av hög sparkvot och långsiktigt aktiesparande. Vissa nöjer sig med FIRE som bygger på att du lever på låga inkomster och då krävs det ett sparsamt och naturnära liv som ekonomiskt fri. Andra strävar efter FIRE på en högre nivå där inkomsterna från de olika inkomstkällorna möjliggör svensk medelklassliv eller mer.

Mina olika inkomstkällor

Min väg mot FIRE har via mitt yrke gett mig möjligheterna till flera olika inkomstkällor. Jag har byggt min karriär som skribent på att testa med riktiga pengar och investera i olika tillgångar för att lära mig exakt hur det fungerar. Dels för jag behöver det för att verkligen förstå investeringen och hur det är att köpa in sig och äga den. Dels för att det är ett sätt att bli konkurrenskraftig som skribent.

Däremot tänkte jag inte på FIRE och FIRE-rörelsen förrän under andra halvan av 2010-talet. Min dröm att om att kunna leva på aktier hade jag långt innan jag började använda de begreppen. Det här med att sluta helt är heller inte min grej.

De två första bokstäverna av FIRE gillar jag och det är den enkla biten att förstå. Financial Independence. Finansiellt oberoende. Att kunna leva på våra besparingar. Retire Early behöver inte betyda att vi slutar arbeta helt. Var nu exakt gränsen går mellan arbete och fritid när min hobby att skriva om aktier blev mitt yrke. Det närmaste jag kommer Retired Early är när jag sa upp mig och började frilansa från och med 2012. Jag gick verkligen inte i pension, men lämnade i alla fall ett sorts ekorrhjul.

Under 2019 hade jag inkomster från åtta olika källor till löpande kassaflöden. Eventuella värdeuppgångar på aktier och bostaden handlar om marknadsvärden och därför räknar jag inte dem som inkomstkälla. Listan nedan är ej i storleksordning.

Särskilt i tider där vi får coronasäkra aktieportföljen och funderar på hur vi ska skydda sparportföljen i börskraschen är inte bara en lågriskstrategi på börsen viktig. Om vi även sprider riskerna mellan olika inkomstkällor blir vi mindre beroende av varje enskild.

Privatekonomiskt stärker vi oss då. Ibland i livet måste man fokusera mot en inkomstkälla, men om du kan och vill ha flera ger det riskspridning och mer variation i livet. Min bokförsäljning dök i takt med börsen i mars för att ta ett exempel. Det samtidigt som flera av mina aktieinnehav sänkte utdelningen. Jag kan knappt föreställa mig hur otrevligt det måste vara att förlora jobbet och börja leva på a-kassa. Att röra mig så långt från den situationen som möjligt och via olika inkomster och besparingar ta mig långt in i trygghetens mjuka landskap är min melodi.

Vilka inkomstkällor har du? Fokuserar du på en enda eller har du flera?

16 reaktioner till “Mina olika inkomstkällor och FIRE-rörelsen”

 1. Har också flera inkomstkällor.

  lön
  ränta på kapital (aktieutdelning)
  liten ränteintäkt på Kameo
  uthyrning av del av bostad
  liten intäkt på enskild firma. (någon enstaka tusenlapp per månad)

  jag gillar den här typen av samlad inkomst då det tillsammans blir en del pengar varje månad. Ingen av mina inkomster utöver lönen gör att jag kan sluta jobba, men de möjliggör ett ganska mycket större sparande vilket förhoppningsvis på sikt ska leda till mer frihet/möjlighet att välja hur livet ska te sig.

  1. Uthyrning av bostad är väl dessutom skattefritt upp till 60000 kr om året om jag minns rätt. Även att handla begagnade saker har jag för mig ska vara utan skatt till skapliga belopp.

 2. Jag slutade på mitt fasta kontorsjobb precis innan coronakrisen och fick samma vecka ett halvtidsjobb att göra hemifrån – perfekt tajming… 🙂
  Inkomster i storleksordning:
  Aktieutdelningar (har förstås minskat just nu men återkommer väl så småningom om de inte går i konkurs, har spritt riskerna på många bolag, max 2% i varje)
  Lön från halvtidsjobb (fram till sommaren, därefter osäkert)
  Räntor från Kameo, Trine, Mintos och Brocc, företagsobligationer och sparkonton utan insättningsgaranti
  Sälja utrensade prylar på Tradera eller Blocket
  Cashback (om det nu ska ses som inkomst och inte köprabatt)
  Ersättning för enkäter (bara sådana som tar max 10 minuter, orkar inte långa enkäter)

  1. Främst i USA finns de det som tjänar mycket på att handla begagnade saker. Funkar kanske i Sverige också att komma upp i bra inkomster där?
   Ja, refunder och cashback och bonus på kreditkorten… troligen är det rabatt och inte inkomst, men jag tvekar. 🙂

 3. Hej!
  Kan du berätta mer om P2P? Något speciellt du anser är tryggare?
  Med vänlig hälsning,
  EC

 4. Hej marcus, följer dig rätt flitigt och gillar mycket av ditt material du kommer med.
  Nåt jag hade velat höra dig prata mer om är tjänster, så som Nordnets Aktielåneprogram, väldigt lite info om det? har du testat ? är det värt att byta till ett Kf hoss dem? en head to head avanza och nordnet? för och nackdelar. Din ränta du får från P2P? vad innebär det? är det privata lån och vad har du för åsikter om sidor som Lendify ? testat?. Tack för ett bra jobb du gör och gör oss smartare varje dag.

  1. Hej!
   Får jag tillfälle i lämpligt innehav så ska jag testa aktielånprogrammet. Jag har det mesta hos Avanza i nuläget. Fler jämförelser av finansiella tjänster är något jag gärna skriver lite om framöver om jag får tid och möjlighet. P2P innebär främst konsumentkrediter utan säkerhet och det hade fram till i år gett med 4,5-9 procent i ränta beroende på risknivå och plattform. Jag har skrivit om detta i Placeringsguiden nr tre i år och det står lite om P2P i Hitta tillgångarna som gör dig rik.

 5. Mycket tänkvärt inlägg. Insåg efter kraschen att jag har haft för stor fokus på att vara fullinvesterad och lagt för lite fokus på risk.
  Jag jobbar på att bredda inkomstkällorna. Idag har jag:
  Lön
  Aktieutdelningar
  Lendify
  Trine

  På sikt ska jag förvärva en/flera fastigheter. Är idag 33 år så räknar inte med att köpa något närmsta tiden men kanske inom en 10 års period.

 6. Hej!
  Skulle idag kunna dra mig tillbaka och aldrig mer arbeta p.g.a. en stor chansning i ett stort onoterat bolag som blev uppköpt av ett globalt jättebolag.
  Men det bygger på att jag bor litet och billigt. Jag har istället valt att bygga nytt lyxigt hus OCH kunna sluta jobba för att på så sätt ha livskvalité när jag väl slutar jobba. Har nåt halvvägs till FIRE denna väg, så behöver ca 5 år till i ekorrhjulet. Varit obelånad, men belånade mig lite i början av året vilket har visat sig vara en otrolig timing då jag använde det för att köpa aktier i coronakrisen. Visserligen strax innan botten, men det blev bra. Tanken med lånet är arbitrage och att få så mycket att jag jag dubblar insatsen och betalar tillbaka det.

  Det blir lite att jag jobbar för att jag själv vill jsut nu, inte måste. Vilket är en motivation då jag när som helst kan säga upp mig och bo mindre och bli FIRE.

  Men inkomstkällorna då:
  Lön
  Totalavkastning på aktier (kurstillväxt + utdelning)
  Webpaneler (försvinnande liten andel av totala intäkterna)

 7. Hej!
  Vore intressant med några inlägg om ditt lägenhetsköp i Spanien. Vad man bör tänka på, hur det går till, eventuell uthyrning och dina personliga tankar.

 8. Hej Marcus,
  Jag har försökt att ställa frågor via Privata Affärers chatt, men har förstått att det är för många frågor där och hoppas därför att du kan tänka dig att svara, samt råda mig här istället?

  Det står distribution av värdepapper på bl.a Electrolux (17 kr, 28 okt) och Bosjöfastigheter (90 kr, 25 okt), vad innebär det praktiskt? Är det någon idé att gå in i någon av dessa aktier? Vad är det mest troliga som händer efter att utdelningsförfarandet är klart?

  Som oerfaren analytiker vilket värde (SMA200, RSI, PE-tal m.fl) är bäst att sätta sig in i och förhålla sig till i början?
  Vilken av dina böcker rekommenderar du som första bok att köpa? Vill så förtvivlat gärna lära mig mer, men det finns lite för mycket att välja på…

  Har 1,2 miljoner att investera och 17 år kvar till pensionen. Att kunna bli ekonomiskt fri före pension eller att kunna gå ner i arbetstid, vore underbart! Är det möjligt tror du?

  Vill mycket gärna ha konkreta aktietips och förslag på lämpligt antal av varje aktietips du ger för att få en bra start på resan mot att bli ekonomiskt fri. Förstår att detta är mycket att besvara och det är förmodligen för mycket begärt, men skulle bli så glad och tacksam för att få en bra start på den viktigaste resan i mitt liv.

  1. Hej!
   Troligen är det att de ger utdelning via inlösenaktie, alltså en aktie som automatiskt blir kontanter. Hinner inte dubbelkolla. Aktier brukar sjunka med utdelningsbeloppet på x-datum, men över tid ska aktien återhämta sig i takt med bolaget tjänar ihop till utdelningen igen.

   Att gå ned i arbetstid kan du säkert. Tar du ut 5% om året av ditt kapital som säkert är minst 3 miljoner om 17 år blir det 150 000 kr om året.

   Aktietips får du via det jag skriver i aktiechatten eller i mitt utdelningsblad. Vill du jag ska guida dig får du beställa strategirådgivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)