Fyra nya aktier i basportföljen

Mina förslag på basaktier i en basportfölj har begåvats med fyra nya aktier. AAK, Lundbergföretagen, Stora Enso R och Tele2 B. Lämnar portföljen gör Kinnevik B och Swedish Match. Därmed utökar jag listan från åtta aktier till tio.

AAK ersätter snusbolaget Swedish Match, som efter uppköpsbudet är i ett läge där aktien antingen blir utköpt från börsen eller så rasar kursen för att budet faller. AAK är ett sorts dagligvarubolag med god historik och det blir som du kanske läst samma byte som i min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag.

Lundbergföretagen ersätter Kinnevik på grund av större stabilitet tack vare bolagsägande i fler branscher. Dessutom ger Lundbergs fler regelbundna utdelningar.

Stora Enso R äger skog och hela den industrin möter en grön framtid. Reala tillgångar som växer ”som på träd” gillar vi som bas i portföljen.

Tele2 B var det stabilaste innehavet i Kinneviks portfölj, så att ha med teleoperatören bland basaktierna känns helt rätt. Tele2 B lockar främst med sin relativt höga direktavkastning.

17 reaktioner till “Fyra nya aktier i basportföljen”

 1. Hej!
  SBB B/D och Cibus borde väl höra hemma i en basportfölj?
  Stabila kassaflöden med långa hyreskontrakt och stabila hyresgäster.
  Om inte är jag nyfiken på varför du tycker annorlunda.
  Mvh Karin

 2. Jag köpte en bevakningspost i Thule , som ersättning för SWMA. Vad tycker du om Thule framtidsutsikter?

 3. Hej!

  Intressanta val. Har du Stora Enso i KF eller ISK? Den finns ju svenskflaggad men sätet är i Finland så antar att det är den hemska källskatten som gäller?

 4. Hej!

  Jag har sparat regelbundet i indexfonder under ett flertal år, men är nu sugen på att (också) börja bygga upp en portölj med aktier som har hög utdelning. Tänkte att det kunde vara lämpligt att börja nu, när börsen verkar vara på nedåtgående. Vettigt tänkt, tycker du? Jag är för övrigt 49 år, men tänker ändå hyfsat långsiktigt på detta sparande. Eller: innebär kriget en hög risk för nyköp av just svenska aktier? Om jag ändå vågar börja – kan det i nuläget vara vettigt att börja med Investor, Castellum, Axfood och Nibe (eller Hexagon)?

 5. men varför gör du ett sådant val? …skatt rakt in i svedala är väl okej men som privatperson på aktiemarknaden är tillräckligt svår.

 6. Tänkte spara långsiktigt i aktier och inte röra dem så mycket – gillar din ”sparboxen”. Kan man köra den som det är eller skall man komplettera med några fler investmentbolag för att göra den bredare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)