Hej, Fred Olsen. Jag vill göra slut!

Käre Fred Olsen Energy,
Vi har sällskapat länge, ja kanske lite för länge. Jag tycker vi ska gå skilda vägar. Börja träffa andra. Jag känner att det inte alls fungerar mellan oss längre. Jag har sagt åt dig att sluta falla i värde hela tiden, men du lyssnar ju inte. Dessutom har jag träffat en annan. Ja, flera stycken andra egentligen. De har alla en mer spännande framtid eller normalare värderingar än du. Eller för att köra en klassiker i omvänd tappning:
Det är inte mig det är fel på, det är du.
Om vi inte möts igen, ha ett bra liv.
Din Marcus

Fred Olsen Energy visade sig vara en stor värdefälla. All ny skifferolja på fastlandet i USA och ett lågt oljepris skapar en svår situation för offshoreindustrin. Efter det stora raset i aktien tänkte jag att det är för sent att sälja för mig som är långsiktig, men vändningen kan dröja.

Jag satte därför en tight stop loss i helgen och den aktiverades och jag fick sålt redan i måndags. Idag ser jag hur Fred Olsen Energy rasar på en rapport där de gör förlust netto för 3 kv. Ojojoj. Då blev jag ändå räddad av min stop loss.

Reaförlusten innebär trots det 55 procent minus i baken. Rena nybörjarförlusten. Räknar ihop all utdelning jag fått och då blev jag bara 26 procent back netto på de här fyra åren. Fiasko även det, men inte så hemskt som det såg ut först. Tack och lov för utdelningar som lindrar portföljens sår.

Jag har för övrigt en stop loss i Ratos B också, även om det inte är lika tight. Min plan med stop lossarna är att om kursen gör en ny botten är det en säljsignal och då avslutar jag mitt lidande automatiskt. Normal har jag aldrig stop loss utan köper mer vid nedgångar, men börjar bolagen gå riktigt dåligt långsiktigt blir det en annan femma.

Det går också att notera att sedan jag sålde Statoil har den aktien fallit. Även oljecertifikatet Olja H har backat sedan jag sålde i maj. Båda gick förstås upp lite först, för att retas med mig som sålt, men sen har det burit av söderut. Dessa värdepapper tjänade jag en slant på, trevligt nog. Skönt att ha räddat en del vinster i tid i alla fall. Och att vissa andra aktier i min portfölj går bra.

3 reaktioner till “Hej, Fred Olsen. Jag vill göra slut!”

  1. Ratos nya stora innehav Aibel tyngs även de av krisen i norsk oljeservice. Flera andra innehav som Ratos har får de fortsätta att jobba med. Även om det är lite turn around-läge och fortsatt så att Ratos har bra historik och säljer innehav med framgångar är det oroande att Ratos-aktien går så dåligt. När ska Ratos lyckas ge ägarna avkastning om inte nu när aktietiderna är så goda?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)