Låg biblioteksersättning – men låna gärna mina böcker ändå

Den enkla vägen att lyckas med aktier

Jag har inget emot att du lånar mina aktieböcker på biblioteken, även om jag förstås tjänar mer på att du köper dem. Biblioteksersättningen är nämligen låg.

Den individuella ersättningen som vi författare fick för 2018 när någon lånade en bok på ett bibliotek var 106 öre. 1,06 kr. Vi får inget för utlånad e-bok och vid två författare av en bok så delar man på den biblioteksersättningen. Antalet lån är dels de som de datoriserade folk- och skolbiblioteken står för och dels uppräkningen av övrigt som stenåldersbibliotek och läsning på plats i biblioteken. Detta enligt Sveriges Författarfond.

Vill du veta var mina intäkter för 2018 före egenavgifter och inkomstskatt 9950 kr. Det är klart mer än för 2017, men ändå rätt lite efter skatt. Tack ändå till alla som lånar och läser mina böcker.

Summan motsvarar 9387 fulla utlåningar, men 2018 års nya bok Den enkla vägen bli rik och fri med aktier räknas bara som en halvutlåning i sammanhanget då jag har en medförfattare. Totalt som någon lånade en bok där jag stod som författare blev 10910 gånger.

Jag vet inte hur omlåningar räknas, men över 10000 utlåningar och kanske ungefär lika många utläsningar av böckerna är ändå riktigt mycket.

Vi ska komma ihåg att biblioteken måste köpa i böckerna också, så jag tjänar en slant där också. Livet som frilans blir ekonomiskt bättre ju fler eller bättre källor till passiv inkomst man har. Jag gillar som sagt att du lånar mina böcker, även om det allra roligaste är att du vill kosta på dig ett signerat exemplar som du beställer direkt från förlaget.

Uppdatering 15 september 2020: Det går att se hur många bibliotek som köpt mina böcker hos Libris.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)