Låg biblioteksersättning – men låna gärna mina böcker ändå

Den enkla vägen att lyckas med aktier

Jag har inget emot att du lånar mina aktieböcker på biblioteken, även om jag förstås tjänar mer på att du köper dem.

Den individuella ersättningen som vi författare fick för 2018 när någon lånade en bok på ett bibliotek var 106 öre. 1,06 kr. Vi får inget för utlånad e-bok och vid två författare av en bok så delar man på den lilla intäkten. Antalet lån är dels de som de datoriserade folk- och skolbiblioteken står för och dels uppräkningen av övrigt som stenåldersbibliotek och läsning på plats i biblioteken. Detta enligt Sveriges Författarfond.

Vill du veta var mina intäkter för 2018 före egenavgifter och inkomstskatt 9950 kr. Det är klart mer än för 2017, men ändå rätt lite efter skatt. Tack ändå till alla som lånar och läser mina böcker.

Summan motsvarar 9387 fulla utlåningar, men 2018 års nya bok Den enkla vägen bli rik och fri med aktier räknas bara som en halvutlåning i sammanhanget då jag har en medförfattare. Totalt som någon lånade en bok där jag stod som författare blev 10910 gånger.

Jag vet inte hur omlåningar räknas, men över 10000 utlåningar och kanske ungefär lika många utläsningar av böckerna är ändå riktigt mycket.

Vi ska komma ihåg att biblioteken måste köpa i böckerna också, så jag tjänar en slant där också. Livet som frilans blir ekonomiskt bättre ju fler eller bättre passiva inkomster man har. Jag gillar som sagt att du lånar mina böcker, även om det allra roligaste är att du vill kosta på dig ett signerat exemplar som du beställer direkt från förlaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)