Definitionen av svart svan och hur vi förbereder oss

En svart svan är en händelse som de flesta inte kunde förutse hända vid ett visst tillfälle. Då är majoriteten mer eller mindre oförberedda och konsekvenserna blir stora.

Det kan vara både positiva och negativa händelser, enligt Wikipedia allt från internets uppkomst till 11 september-attackerna.

Att förbereda sig inför något oväntat låter kanske omöjligt, som en paradox. Det handlar enligt mig om att ha rätt strategi, livsstil och ha resurser att parera det oväntade när det kommer. Att ha stabilitet och marginaler i privatekonomin och i livet i övrigt.

Svarta svanar på börsen - låt inte en svart svan skrämma bort dig från långsiktigt sparande.
Enligt Nassim Nicholas Taleb som skrivit boken The Black Swan var pandemin ingen svart svan (länk till tidningsartikel i ny flik). Jag hävdar att pandemin och dess konsekvenser av nedstängningar av samhällen var något som ingen varnade för eller trodde skulle hända. Inkluderat konsekvenserna är pandemin därför en svart svan.

Svarta svanar på börsen

En svart svan på börsen betyder oftast att det blir börsras. Att kalla enskilda negativa eller positiva bolagsrapporter för svarta svanar vore att urholka begreppet, som snarast syftar på stora och långsiktigt avgörande händelser och processer.

De flesta långa trender i världen pekar mot bättre tider enligt boken Factfulness, men vi bör ändå förbereda oss för de negativa saker som ändå inträffar ibland.

Skaffa gärna kunskap om vad som händer när en svart svan träffar börsen eller samhället i stort. Börsen kan skaka av sig saker på allt från några månader till några års tid. En svart svan startade börskrascherna 1987 och 2020, medan det kom en mitt i nedgången 2008 i form av Lehmankraschen.

Pandemin och coronakrisen 2020 var det ingen permabjörn som varnade för. Ok, det var det säkert, men dessa kroniskt negativa spekulanter ropar ”vargen kommer” året om hela sina karriärer så det är svårt att ta de på allvar.

Uppdatering 12 augusti 2021: Enstaka bedömare varnade för pandemin några månader innan den blev ett globalt hot, men ingen varnade för att hela samhällen skulle stängas ned och införa utegångsförbud. Pandemin och coronakrisen 2020 blev därför enligt mig ändå en svart svan om vi räknar in alla konsekvenser av den.
Även bildtexten ovan uppdaterad med detta.

Det finns många olika saker som kan överraska negativt. I just börskraschen 2020 tyckte jag man bör skydda sparportföljen med dessa fem sätt.

Allmänt är det viktigt att du har en aktiestrategi som passar dig och som du känner dig trygg med. De svarta svanarna på börsen kan skrämma bort dig helt annars.

Cash is king

Kontanter är kung, i alla fall i orostider. Likvider sänker din privatekonomis risk och ger dig möjligheter att agera. Förutom att ha lite sedlar hemma och kanske även ett guldmynt som du kan omsätta i cash är det digitala kontanter jag menar här. Likvider helt enkelt.

Långsiktigt är likvider inget som ger avkastning i så här i lågräntetider, men att ha kapital i reserv är strategiskt rätt. Detta både för att kunna täcka vanliga hushållskostnader och för långsiktiga kapitalutgifter.

Räntefonder är inget som är tryggt och alltid lättillgängligt, så tänk igenom vilken strategi för räntesparande som eventuellt passar dig. Likvider kan däremot snabbt omsättas till fyndköp på börsen via aktier eller aktiefonder.

Cashflow is more king

Kassaflöde är långsiktigt bättre än likvider. Då grunden i min aktieportfölj är utdelningsstrategin har jag även i en coronakris ett kassaflöde från mina aktier. Detta även om många börsbolag ändrade sina utdelningsförslag och sänkte utbetalningarna. Det gör att jag tillsammans med likviditetsreserverna alltid har en krigskassa som fylls på för att jag ska kunna må bra att aktiesparandet. Då blir det nämligen lättare att undvika panik som kan få en att sälja nära botten i en börskrasch.

För att vara säker på att ha goda kassaflöden året om behöver du olika inkomstkällor.

Ha flera olika inkomstkällor

Ju fler olika inkomster du har desto mer sprider du riskerna. Själv hade jag åtta olika inkomstkällor 2019. Sinar en källa för intjäning kanske de andra står sig. Å andra sidan måste du då se till så att du inte blir för spretig i din försörjning, utan att du hinner och klarar av att fokusera mot alla.

Därför är det en fördel att ha flera mer eller mindre passiva inkomster, som kräver mindre tid och energi än de aktiva. Läs mer om skillnaden mellan passiv inkomst och aktiv inkomst i min guide.

Sprid risken mellan olika tillgångar

Förutom att sprida riskerna till olika aktier i olika branscher behöver vi även investera i olika tillgångar. Kontosparande och aktier kan vara basen i ditt finansiella sparande, men att äga sitt boende och ha låg belåning där samt äga lite råvaror är också bra.

Detta mycket beroende på vad du kan om de olika tillgångsslagen, vad du har för tidshorisont och vilken typ av sparare du är.

Du kan parera en svart svan på börsen genom att flera olika inkomstkällor och passiva inkomster.

Hur du bygger stabila och säkra portföljer med olika finansiella tillgångar kan du läsa om i Tillgångarna som gör dig rik. Köp gärna boken – du hittar den hos Bokus och Adlibris samt signerade exemplar från Sterners Förlag.

Beroende hur du är som placerare kan olika tillgångsfördelningar passa olika bra. Helt klart är att de flesta inte ska ha allt i aktier hela tiden. Att komplettera med fastigheter, råvaror, räntebärande kan öka stabiliteten i din portfölj och för din privatekonomi.

Ha rätt försäkringar och andra skydd

Då en svart svan kan komma även inom andra områden i livet behöver du försäkringar. Jag rekommenderar hemförsäkring och en sjuk- & olycksfallsförsäkring. Livförsäkringar kan vara bra också. Att vara med i a-kassan är i regel värt pengarna, även om jag inte är det då jag inte tror jag skulle kunna få något på grund av alla mina olika inkomstkällor som företagare. Företagsförsäkring och trafikförsäkring behövs i förekommande fall.

Skydda även din privatekonomi mot bedrägerier och ID-stölder på nätet genom att ha bra säkerhet på nätet.

Se även över saker som äktenskapsförord, samboavtal och testamente.

Ett till tips är att skaffa dash-cam i bilen på grund av riktiga eller fejkade bilolyckor och försäkringsbedrägerier. Se den punkten i videon nedan.

I någon utsträckning bör du bunkra lite mat och förnödenheter utifall något händer, men planera utifrån ditt behov och bäst-före datum.

Att lära sig kampsport och självförsvar är ett annat sätt att förbereda sig för en svart svan. Liksom att träna på sin sociala kompetens, så man läser av folk och potentiellt farliga situationer rätt.

Av olika skäl håller jag mig alltid nykter och tar inga andra droger heller, vilket sänker en del risker det också.

Att ha cykelhjälm i trafiken och att använda bilbälte är två självklarheter. Här kan listan göras lång, så jag säger använd sunt förnuft och lev ett lågriskliv.

Hur skyddar du dig mot svarta svanar?

2 reaktioner till “Definitionen av svart svan och hur vi förbereder oss”

 1. Hej Marcus!

  Du skriver ofta om avkastning kontra risk. Min bild är att sparare tar mindre risk ju mer kapital de förfogar över. Borde inte grundtipset istället vara att göra likadant oavsett kapitalnivå? Dvs låta logiken styra och inte känslan likt en pokerspelare som spelar varje given hand på samma sätt då den vet att det lönar sig statistiskt?

  1. Hej!
   Det handlar mer om olika perspektiv och situationer i livet. Som nybörjare ska man inte bli bränd utan hitta en risknivå man trivs med på börsen. Som långsiktig investerare lönar sig tillväxtaktier ofta bättre än utdelningsaktier, men riskerna är också högre och tillväxtbolag kräver lite mer bevakning. Vi ska hitta något som passar oss. Precis som att pokerspelare ska försöka läsa sina motståndare i den utsträckning de klarar av det.

   För den som är ekonomiskt fri eller jätterik är det livsförändrande om man tappar en stor del av förmögenheten. Det är det inte om man har ett fåtal månadslöner på börsen. Att sakta sänka riskerna för att säkra det man byggt upp är därför logiskt ur det perspektivet, men du har en poäng. I någon mån handlar det alltid om avkastning vs risk, men somliga vill eller kan ta lite lägre risk och därmed få lägre avkastning bara för att säkra det de har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)