Fejk guru vill lära dig tjäna 100 000 kr i månaden

Det är bäst att bli rik långsamt, skriver jag i krönikan på Privata Affärers sajt. Det finns säkra sätt att bli rik och det finns betydligt osäkrare. På temat fejk guru hittar vi nämligen svensken som säljer en onlinekurs för 25 000 kr där han lovar att lära dig tjäna 100 000 kr i månaden som egen företagare.

Han satsar uppenbarligen på hög inkomst och snabba pengar.
”Glöm inte att målet är att tjäna miljoner snabbt!”

Normalt brukar jag inte ta upp enskilda utbildningar eller personer, men ibland baxnar jag. Jag har tidigare skrivit hur du känner igen en fejk guru i kategorin bli rik snabbt och gett ett sådant exempel.

Den här gången baxnade jag på grund av ”säljguruns” exempel på vilka kunder man ska sälja sina tjänster till. I ett klipp som förvisso är något taget ur sitt sammanhang nämner han marknadsföring till nystartade företag, en coachingtjänst som hjälper deprimerade människor eller som hjälper mammor vars barn blir mobbade i skolan.

”Du kan enkelt bli en expert även om du inte har erfarenhet.”
Nej, det kan vi inte. Det kräver mycket tid och ansträngningar.

Det här med att det krävs utbildning för att hantera svåra sociala situationer och mental ohälsa verkar säljaren av kursen inte ha funderat närmare på. Fem år på högskola för att bli psykolog skulle underlätta sådana gånger. Det är dessutom bedrägeri att sälja en tjänst man vet att man inte kan leverera.

Det gäller sannolikt även om du försöker fakturera 10000-20000 kr i månaden för att sköta ett nystartat företags sociala medier. Som om företaget inte skulle inse att det inte lönar sig att betala det till vem som helst. Oavsett om man kan ämnet eller inte tar det normalt mycket tid att bygga upp stora följarskaror.

Här kommer ett YouTube-klipp i ämnet fejk guru (eller med anglosaxisk stavning fake guru):

Vill du veta hur man blir rik har jag en sådan sammanfattning och guide här. Där varnar jag dessutom för falsk marknadsföring och bluffar som det nedan:

Undvik bluffar och den som uppenbarligen är en fejk guru. Miljonär inom några dagar kan man inte bli.

PS! Jag har avsiktligt utelämnat namn och bolagsnamn i texten ovan. Däremot nämner Anjo det i videon du kan strömma från hans kanal på YouTube. Känner du igen dig i min text och vill bemöta det kan du kontakta mig per epost så publicerar jag gärna ditt svar på kritiken, vilket innebär namnpublicering och därmed blir detta inlägg något som kommer att ranka i sökmotorer på namnet.

2 reaktioner till “Fejk guru vill lära dig tjäna 100 000 kr i månaden”

 1. På youtube finns det hur många lirare som helst som är vädligt säljande och pådrivande…. det som de flesta har gemensamt verkar vara:

  1) Snackar på som bara f-n, snabbt snabbt
  2) Ofta snabb musik i bakgrunden vilket gör det extra outhärdligt att lyssna. Ungefär som nyheterna på rix-fm
  3) Gärna läckra bilder på medelhavsvyer, pooler etc. Antagligen ska man associera miljön med att personen i fråga är så lyckosam på sin aktiehandel att vederbörande bor där.
  4) Deras ”tips” handlar uteslutande om bitcoins, tech-aktier och annat volatilt. Glöm index-fonder och Telia-aktier.
  5) De visar noll och inga bevis på att något av det de påstår sig tjäna är sant. Även en screenshot från Avanza kan ju enkelt förfalskas, men det hade i alla fall varit bättre än inget.

  Uppenbarligen har de väl upptäckt att det går att tjäna pengar på att snacka goja om aktier. Skriver nån ”så tjänade jag 250000 kr på fem dagar” kommer det garanterat att skapa klick.

  Om man vill bli rik snabbt går det bra att köpa en lott. För oss andra som inte har så bråttom är det idogt sparande i vettiga värdepapper som gäller.

  http://snalgrisen.blogspot.se/

  1. Vore det specifika utbildningar som lär ut ett yrke vore det en annan sak att ta rejält betalt, men även då är det fel att sikta mot ett visst antal tusenlappar i inkomst. Allt beror ju så mycket på. Alla dessa gurusar och deras sportbilar och bling bling, trist att de lurar folk med ungefär de metoder du nämner. Fast det är en lärdom det också, om den drabbade aldrig låter sig luras igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)