FIRE-rörelsens Obi-Wan Kenobi har sålt sin bostad

John Skogman har kallat mig för FIRE-rörelsens Obi-Wan Kenobi i senaste Börspodden #504. Jag tar det som en komplimang.

Detta då Obi-Wan Kenobi är en av de skickligare jedi-krigarna i Star Wars-sagan. Jag vill samtidigt passa på att berätta vissa saker om försäljningen av min bostad.

FIRE står för Financial Independence Retire Early. Finansiellt oberoende, pensionär tidigt. FIRE-rörelsen och mina inkomstkällor skriver jag här och jag har även förtydligat att att jag gillar de två första bokstäverna i FIRE bäst.

De nya svingarna (eller vad jag ska kalla det) mot FIRE-rörelsen börjar ca 10 minuter in i detta avsnitt:

”Nu har det hänt igen att FIRE-rörelsen har åkt på en ny smäll sen deras Obi-Wan Kenobi poster-boy Marcus Hernhag la ut sin bostad till försäljning på Hemnet.”

Jag skulle snarare kalla det för framgång.

Konsten att tjäna pengar på sin bostad

Ingen ”living the dream-känsla”? Den har varit bra för mig med smart planlösning och en fantastisk balkong i bra läge. Där och på gräsmattan på innergården har jag skrivit delar av mina aktieböcker.

Resan mot rikedom måste vi alla börja någonstans och min tvåa i Hökarängen har innan skatteeffekter och transaktionskostnader gett mig exakt fem gånger pengarna på 22 år. Det motsvarar 7,6 procent om året i avkastning, vilket i kronor räknat är mer än dubbelt upp mot den månatliga avgiften till föreningen.

Att få betalt för att bo är till och med bättre än att bo gratis. Vill man bli FIRE eller åtminstone FI, finansiellt fri, är det en bra grund. Inte ett slutmål i livet, för det har den bostaden aldrig varit.

FIRE-rörelsens Obi-Wan Kenobi har sålt sin bostad i Hökarängen med gott resultat. Jag har tjänat så pass med pengar på bostaden att jag bott där mer än gratis.
Min pärla i Hökarängen är nu såld.

Den största anledningen att bostaden ökad i värde är att jag köpte den i tid för länge sen, 2001. Långsiktighet i ett boende i bra läge och i ett bra område är knepet.

Mäklaren Jon Pettersson på Fastighetsbyrån i Farsta gjorde ett bra jobb för att få igång ett budkrig. Jag och min sambo (blivande fru) slet hårt med att styla lägenheten inför fotografering och visning.

Att lägga ut annonsen i sociala medier gav en hel del uppmärksamhet och hjälpte sannolikt till med att öka intresset för visning och budgivning.

Man kan se Twitter-effekten tydligt i Hemnets Säljkollen. Hemnet är för övrigt en bra chansaktie i portföljen, då deras marknadsandel för bostadsannonser är så dominant. Jag pushade lite även på Instagram och Facebook.

Hur kommer FIRE-rörelsens Obi-Wan Kenobi att ”investera den här vinsten”? Det blir en flera gånger större bostad med egen trädgård och garage.

FI for life! RE periodvis och på deltid beroende på karriärmöjligheter och val av livsstil.

19 reaktioner till “FIRE-rörelsens Obi-Wan Kenobi har sålt sin bostad”

 1. Grattis till försäljningen och stundande bröllop. Pengar är bra, men minnena är mer värda. Lär bli många nya minnen i nya boendet och med din blivande fru…
  Nu till viktigare saker, vad katten gör vi med Hexatronic… 😀

 2. Grymt, o grattis!

  Läste för övrigt precis klart din bok ”trenderna”. Väldigt lättläst och tydlig.

 3. Herregud vilka patetiska snubbar som direkt hånar Marcus för att han inte bor i en 400kvadratsvilla med pool i Danderyd. Det är den ruttna svenska jante avundsjukan… Huvudsak man är nöjd och lycklig med sin tillvaro, låt folk leva och göra som dom vill med sina liv

 4. Hej Marcus,

  Hur ser du på Intrum numera – aktien sjunker som en sten. Dags för bottenfiske?

  Allt gott!

  Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)