Nöjesaktieindexet har vänt upp

Syndaktier lönar sig. Mitt nöjesaktieindex har under sitt fjärde år vänt upp och har från årsskiftet stigit 14,5 procent. Två aktier lämnar portföljen.

Det fjärde året var lite sämre än börsindex, men portföljen ligger ändå klart före börsen räknat från start. På ett års sikt är uppgången måttliga 3,8 procent, vilket är 1,6 procentenheter sämre än börsindex:

Mitt nöjesaktieindex har under sitt fjärde år vänt upp och har från årsskiftet stigit 14,5 procent. Graf över det fjärde året, som var lite sämre än börsindex, men portföljen ligger ändå klart före börsen räknat från start.

Tack vare det fantastiska första året ligger jag ändå klart bättre än OMXSGI sedan start:

Jag har totalt byggt fyra egna fonder och tillväxtaktieindexet/fonden är den mest framgångsrika hittills.

Aktierna som får lämna nöjesaktieindexet efter fyra år

Normalt ska aktier lämna min ”indexfond” när branschens framtid blivit sämre. Som när jag kastade ut svenska vindkraftbolag från min gröna teknik-portfölj. Målet är annars att efterlikna aktieindex i bra bolag och bara vänta ut dem, för index tröttnar aldrig som vi människor gör med aktieportföljer.

När bolagen visar sig vara sämre än vad jag bedömt känner jag till slut att det inte ska få fler chanser. Jag kastar därför ut två innehav och kursförlorare med problem.

Det nordiska alkoholbolaget Anora möter utmaningar i form av stigande kostnader, usel resultatutveckling, kraschad kurs, sänkt utdelning. Som resultattrenden är nu är lär utdelningen sänkas igen nästa vår. Alkohol har dessutom lite för hög politisk risk, precis som den svenska vindkraften. På så vis är jag konsekvent, att jag sänker den politiska risken i de här experimentella aktieportföljerna.

Gamblingsajternas Catena Media bygger heller inga värden per aktie och nöjesindexfonden har redan Better Collective och Raketech, vilka utvecklas klart bättre.

Under övervägande är två aktier till som också tillhör portföljens allra minsta, nämligen Embracer och Storytel. Där kan det bli strukturaffärer under det kommande året. Embracer ska ta nya tag och Storytel är en uppköpskandidat.

Likviderna från försäljningarna av Anora och Catena Media ska jag normalt ¨återinvestera i de minsta bolagen som släpat efter kursmässigt. Jag tycker inte de sämsta aktierna förtjänar det, så jag tar helt enkelt ut allt från denna KF som inte behöver gå till avkastningskatt under det kommande året. Trots allt beskattas KF inte i deklarationen som en ISK.

Nöjesaktieportföljen just nu

Nöjesfonden blir därmed två bolag mindre, då jag inte ersätter de utkastade bolagen med något nytt. Här är de 13 syndaktierna:

Better Collective – affiliate inom gambling
Embracer – utvecklar dator- och konsolspel
Evolution Gaming – leverantör av livekasinon
G5 Entertainment – utvecklar och säljer mobilspel
Haypp – återförsäljare av nikotinpåsar
Kambi – leverantör av sportbetting
MTG B – mobilspel
Paradox Interactive – utvecklar dator- & konsolspel
Raketech – affiliate inom gambling
Skistar – driver skidanläggningar
STG – dansk cigarrtillverkare
Stillfront – utvecklas dator- och mobilspel
Storytel – ljudböcker

Aktieportföljen är storleksmässigt 1,3 procent av min sparportfölj. Största innehavet är Evolution med 20 procents vikt, tack vare 527 procents kursuppgång sedan starten för fyra år sedan. Snusförsäljaren Haypp har mer än dubblats sen de kom in för ett år sedan och blivit näst störst med 12 procent, följt av affiliate-bolaget Better Collective med 10 procent.

Vid start av sådana här indexliknande portföljer rekommenderar jag jämvikt. Sen låter vi de bästa innehaven löpa, upp till en 15-20 procent. Det är en gräns som jag är redo att höja successivt på framtida årsdagar, då vinnare ofta förblir vinnare. Under året får jag enligt mina regler inte ändra något i en sådan här portfölj, för index ändras inte hursomhelst. Undantaget är vid nyemissioner och avnoteringar/uppköp.

Boken som lär dig göra aktieportföljer som fungerar som indexfonder.

Läs mer om aktieportföljer och hur du bygger egna fonder i min bok Hitta tillgångarna som gör dig rik. Den finns till salu hos nätbokhandlare som Adlibris och Bokus samt signerad från Sterners Förlag. I boken finns dessutom mycket annat, som guld, bostäder och den viktiga faktorn att titta på om du sparar i räntefonder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)