Aktieskola för nybörjare

Är du ny inom aktier och sparande kan du komma igång med denna guide. Eller så ser du det som repetition och koll så du inte missat något grundläggande. Vill du verkligen få en bra introduktion till sparande i aktier läser du boken Att lyckas med aktiesparande.

Grundläggande kortfakta om aktier

  • Det är skillnad på aktie och bolag. En aktie är en ägarandel i ett bolag.
  • En börs är en handelsplats för aktier. Den största i Sverige kallas för Stockholmsbörsen, men heter egentligen Nasdaq Stockholm.
  • Även om ett bolag är bra kan dess aktie vara mindre bra om värderingen är för hög.
  • Hitta din egen väg till framgång, men sprid alltid riskerna mellan aktier olika branscher.
  • Utdelning är de vinstmedel som ett bolag betalar ut till sina aktieägare. Stigande utdelning ger god avkastning i längden.
  • Alla som äger aktien när börsen stänger den sista dagen som aktien handlas inklusive en utdelning får utdelningen. Du behöver med andra ord bara äga aktien de sista minuterna den börsdagen, men oftast faller aktiekursen med utdelningen nästa börsdag. Det är bara på sikt som utdelningar lönar sig, då aktiekursen förr eller senare återhämtar sig i takt med att bolaget tjänar in kapital till nya utdelningar.
  • Utdelningen per aktie delat på aktiekursen blir direktavkastningen i procent. Kostar aktien 100 kr och du får 3 kr per aktie i utdelning är direktavkastningen 3/100 = 3 procent. Jaga inte aktierna med allra högst direktavkastning, för det kan vara ett tecken på kommande sänkning av utdelning.
  • Ordinarie utdelning är den du ska få varje år. Ibland ger bolagen mer utdelning än så i form av extrautdelningar och ibland flera gånger om året.
  • P/E-talet beräknar du genom att dela aktiekursen på vinsten per aktie. Grovt räknat är 5-15 ganska lågt p/e-tal. Stockholmsbörsens genomsnitt ligger historiskt på 14-15. Tillväxtaktier har ofta högre P/E-tal än andra aktier då försäljning och vinst ökar snabbare.

Aktieskola

För en nybörjare inom aktier är det viktigaste är att välja en aktiestrategi som passar just dig. Prova dig fram och känna dig för. För de flesta småsparare är det bäst att vara långsiktig och låta kapitalet arbeta åt dig, snarare än att korttidshandla och på så vis arbeta med kapitalet.

En vanlig aktiestrategi är att satsa på värdeaktier. Det betyder att du köper aktier som är värderas lågt, vilket låter självklart men det är inte så enkelt som det låter. De flesta bolag med aktier som ofta är billiga är stora bolag i mogna branscher. Ofta är bolagets försäljnings- och vinsttillväxt låg. Det finns med andra ord ibland en anledning till att värderingen låg, så även om risken också i allmänhet också är låg finns det en ganska stor sannolikhet för låg avkastning i den negativa vågskålen.

Tillväxtaktier är en annan strategi där risken men också potentialen är högre. Den här strategin kanske kräver lite mer av dig då aktiekurserna rör sig mer uppåt och nedåt än tryggare aktier.

Om du vill kan du använda mer än en aktiestrategi. Ibland är heller inte skillnaden mellan värdeaktier och tillväxtaktier särskilt tydlig. Det gäller främst när bolag hamnar i tillfälliga svackor eller när börsen rasat så nästan alla aktier värderas lågt i förhållande till det bakomliggande värdet. Ungefär så här gör jag för att välja aktier.

Hitta dina egna tumregler och principer för att göra dina aktieval enklare. Här får du förstås gärna läsa min bok Den enkla vägen att lyckas med aktier, men komplettera också med andra källor. Lär gärna av mästarna på börsen.

När det gäller börsen finns det mycket information och massor av placeringsalternativ så leta efter aktietumregler som känns rätt för dig. Det kan vara allt från att bara äga aktier i bolag med stark historik till att aldrig investera i vissa riskabla branscher som bioteknik eller oljeprospektering. Eller i bolag som du inte förstår vad de egentligen gör. Skriv gärna ned dina aktieregler.

En enkel och långsiktigt lönsam tumregel är att bara äga aktier i bolag som aldrig sänker utdelningen. Sett över flera år får du god avkastning aktier i bolag som har stigande utdelningstrend för aktiekursen stiger i takt med att bolaget ökar vinsterna och delar ut mer.

Det är en fördel om du bara investerar i aktier i branscher som du är intresserad av eller kan något om. Din konsumtion eller andra intressen i samhället kan hjälpa dig hitta bra branscher och förhoppningsvis också lämpliga aktier.

Sprid gärna riskerna genom att köpa aktier i investmentbolag som Investor, Industrivärden, Latour, Kinnevik och Lundbergs. Då köper du in dig i en hel korg med olika aktier, vilket påminner om en aktiefond. Skillnaden är att du äger en dagligt handlad aktie i ett investmentbolag som sköter sin förvaltning billigare än de flesta fonder.

Satsa på att efter något år eller två vara uppe i minst fem till tio aktier, både investmentbolag och vanliga bolag. Helst fler. Se till att du äger aktier i flera olika branscher så du får riskspridning och satsa gärna på både lite större och lite mindre bolag.

Tajming – när ska vi köpa aktier

Din aktieportfölj och sparkapital som helhet. I teorin ska vi köpa för hela sparkapitalet på en gång, eftersom börsen går upp de flesta år och oftast ligger i uppåtgående trend. Köper vi allt på en gång och det går ned strax därefter mår vi lätt dåligt av det. I värsta fall får du panik och säljer. Därför är det ändå bra att köpa då och då.

Det kan handla om att du köper för en fjärdedel av ditt sparkapital varje kvartal. Eller hälften av ditt kapital direkt och sen sprider ut köpen under ett till två år. Det finns hur många sätt att sprida ut köp av aktier och fonder som helst. Känn dig för vad som just du behöver.

Köpa en enskild aktie. När du börjar investera den del av din portfölj du tänkt dig köpa för denna vecka, månad eller kvartal finns många olika faktorer att titta på. Det är allt från när aktiekursen toppat och bottnat historiskt, den fleråriga kurstrenden, små nedgångar som ser kortsiktiga ut, en värdering som är historiskt låg trots bra framtidsförutsättningar för bolaget. Det och mycket annat kan öka dina chanser att tajma köp av en aktie.

I Den enkla vägen att lyckas med aktier kan du till exempel dra nytta av att läsa kapitlet Börspsykologi – håll huvudet kallt.
I Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning kan du bland annat läsa sammanfattningen Tips för att tajma köp i utdelningsaktier.
I Den enkla vägen bli rik och fri med aktier kan du bland annat i kapitlet Handla aktier lära dig mer om trender som hjälp till tajming.

Återinvestera utdelningar. En portföljstrategi är att alltid vara fullinvesterad och så fort du får din aktieutdelning återinvesterar du den. Då slipper du ens försöka tajma börsen. En annan strategi kan vara att bara återinvestera delar av utdelningen och spendera resten. Eller vänta med att återinvestera utdelningarna tills aktierna gått ned lite.

Det blir nämligen alltid lättare att hålla huvudet kallt och kanske till och med gilla börsnedgången om du kan utnyttja den till fyndköp. Ett problem är att vi i förväg aldrig vet om det blir en kort eller lång nedgång. Sprid därför helst ut dina köptillfällen. Skaffa dig en lämplig strategi eller taktik för att köpa aktier.

Om du är nybörjare och inte har så mycket kapital välj en nätmäklare med max 10 kr som minicourtage. När du börjar handla för tiotusentals kronor i varje köp bör du titta på courtagen i procent och räkna ut vad som blir billigast för just dig.

Informationskällor

Skaffa flera olika källor till information. Allt från tidskrifter till aktieböcker, bloggar och bra ekonomisajter.

Läs även analyserna på rätt sätt. En aktie som är köpvärd för andra kanske inte är det för dig. Det beror på att olika placerare har olika placeringshorisont, du kanske redan äger aktier i samma bransch, handlar det om lågrisk- eller högriskaktie och vad passar i din portfölj, etc.

Tre depåtyper att välja mellan

Mer om skillnaden mellan investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) finns på välja depå-sidan.

* ISK är sannolikt det bästa för dig som ska börja köpa aktier. Du slipper all kapitalskatt mot att du betalar en årlig avkastningsskatt.
* KF fungerar ungefär som ISK, men är en äldre lösning. Fördelen är för dig som placerar i utländska aktier för i KF finns det inget tak för hur mycket du kan få tillbaka av den så kallade källskatten som dras från utdelningar från andra länder.
* I en vanlig aktiedepå betalar du 30 procents kapitalskatt på alla utdelningar och alla realiserade vinster. Å andra sidan kan du i din deklaration kvitta aktier du sålt med förlust mot dina vinstaktier. I aktiedepå kan du också ha onoterade aktier.(C) Marcus Hernhag 2012 - 2019